
Blog
Op de hoogte blijven van mijn blogs? Abonneer je op mijn nieuwsbrief.-
Tekentip 5 - Hoe teken je een schuine lijn?
9 oktober 2023Wanneer je naar waarheid tekent zal het soms lastig zijn om in te schatten hoe je een schuine lijn overneemt in je tekening. Gebruik hiervoor de denkbeeldige wijzers van een klok. Klinkt gek maar het werkt prima na enige oefening. Doe alsof je potlood een wijzer van een klok is en lees de tijd af. Deze tijd gebruik je voor de schuinte van je lijn in je tekening. Een lijn kan bijvoorbeeld 10 uur of half 12 zijn. De stappen hiervoor zijn als volgt:
Lees meer >> | 239 keer bekeken
-
Tekentip 3 - Schaduwen en diepte in je tekening
12 juni 2019Door het toepassen van verschillende tonen ontstaat diepte in je tekening. Wil je hiermee aan de slag, maak dan eerst een toonladder. Gebruik om te beginnen alleen potlood 2B. Verdeel je papier in 5 vakjes en vul deze met een steeds opvolgende tint van zwart naar wit. Hoe meer druk je uitoefent op je potlood hoe zwarter de tint. Probeer de tinten vervolgens in elkaar over te laten lopen door meer of minder druk uit te oefenen op het potlood. Experimenteer ook eens met verschillende hardheden zoals B, 2B, 4B en 6B.
Lees meer >> | 1577 keer bekeken
-
Tekentip 4 - Verhoudingen in je tekening
12 juni 2019Meten is van essentieel belang voor de beginnende tekenaars. Tenminste als je naar waarheid wilt tekenen. Een methode is het meten met je potlood. Je stekt hiervoor je arm en meet bijvoorbeeld de breedte van een object (zie de foto hiernaast). De afstand van de potloodpunt tot je nagel geeft de breedte aan van het object. Deze breedte neem je over op je papier. Bij kleine objecten kan je ervoor kiezen om deze breedte te vermenigvuldigen met de factor 2 of meer. Meet vervolgens alle onderdelen van het object op deze manier en breng deze over op je papier. Belangrijk is om je arm altijd op dezelfde manier te strekken om meetfouten te voorkomen. Je zal zien dat je na veel oefening steeds minder hoeft te meten. Je leert de formaten van de objecten steeds beter in te schatten. Tijdens mijn tekenlessen hamer ik de eerste lessen altijd op meten, meten en nog eens meten. Er komt dan een moment dat je meer met schattingen kan werken.
Lees meer >> | 1565 keer bekeken
-
Tekentip 2 - De potloodpunt
11 januari 2019Een scherpte punt geeft een dunne lijn, een afgesleten punt geeft een dikkere lijn en bij een "gesneden punt” krijgt de lijn meer karakter en is hierdoor minder voorspelbaar.
De lijn
Meestal slijpen we het potlood tot een scherpe punt. Hoe scherper de potloodpunt is, hoe dunner de lijn. De soort lijn geeft mede karakter aan je tekening dus pak niet te snel de puntenslijper maar bedenk wat je wilt uitbeelden en denk aan de sfeer.Sommige tekenaars gebruiken geen puntenslijper maar “slijpen” het potlood met een mesje. Met een hobbymesje snijd je voldoende hout van van potlood weg zodat de punt vrijkomt. De grafietstift snijd je niet. Deze kan snel afbreken. Het voordeel van een gesneden punt is dat de lijn niet overal even dik toont en hierdoor een lossere stijl laat zien. Een ander voordeel is dat je minder vaak je potlood hoeft te “slijpen”.
Teken met de zijkant
Gewoonlijk teken je met de punt. Een ander manier om het potlood te gebruiken is op de zijkant. Hierdoor teken je meer in vlakken of in hele brede lijnen. Deze techniek is zeer doeltreffend voor het aanbrengen van verschillende tonen maar ook een op een lossere manier te schetsen en tekenen. Hiervoor heb je wel een punt nodig die gemaakt is met een puntenslijper. Ik gebruik hiervoor tijdens de tekenlessen een Dahle tafelpuntenslijper. Deze geeft een mooie gelijkmatige punt.Grafietstift
Naast het grafietpotlood kennen we ook de grafietstift. Dit is een dik potlood zonder het houten omhulsel. Deze stift kan hetzelfde geslepen/gesneden worden als het grafietpotlood. Deze stiften zijn erg handig om grotere vlakken van een toon te voorzien.Cobi de Jong
www.cobidejong.nlLees meer >> | 1789 keer bekeken
-
Tekentip 1 - Welke potloden heb ik nodig?
3 januari 2019“Welke potloden heb ik nodig?” Dat is een vraag die veel beginnende cursisten aan mij stellen tijdens de tekenlessen. Mijn antwoord is dan meestal dat alles goed is, als het maar een B-potlood is. Maar waar staat die B eigenlijk voor?
Potloden kennen we in verschillende hardheden van H (Hard), F (Fein) en B (zacht) De B staat hier voor Blei wat lood betekent. Voor de tekenlessen gebruiken we meestal zachte potloden dus B.
B-potloden zijn er in een oplopende reeks van B tot 9B waarbij B het hardst is en 9B het zachts. Zachtere potloden geven meer grafiet af en zijn daardoor zwarter.
Mijn ervaring is dat de hardheden per merk iets kunnen verschillen. Dus wanneer je ook andere hardheden wilt aanschaffen, koop deze dan van hetzelfde merk. Bekende merken zijn o.a. Bruynzeel, Cretacolor, Derwent en Faber castell.Je kan, als beginnende tekenaar, prima starten met een B of een 2B potlood. In mijn cursus starten we ook altijd met deze hardheden.
Cobi de Jong
www.cobidejong.nlLees meer >> | 2124 keer bekeken