Over mijn werk

Ik maak als zelfstandig kunstenaar tekeningen, illustraties en cartoons. Daarnaast geef ik verschillende tekencursussen tijdens de avonduren in mijn atelier in Nootdorp.
Tekenen met lijnen in zwart-wit (met heel soms een toevoeging in kleur) is mijn grote passie. Soms werk ik in viltstift maar het laatste jaar bijna teken ik uitsluitend digitaal. De lijnen in mijn tekeningen, vaak zoekend en op weg, zijn altijd treffend. Uit mijn tekeningen blijkt de fascinatie voor het lijnenspel. Het onderzoek naar de uitdrukking van de lijn boeit mij in het bijzonder. Wat als de lijn wordt weggelaten, verschuift, verdubbelt, er streepjescodes worden gebruikt etc. Wat gebeurt er dan in de tekening? Daarnaast werk ik af en toe in potlood.

Ongeveer 20 jaar terug besloot ik het roer om te gooien en startte ik met een tekenopleiding in België. Dit laatste omdat er in Nederland geen professionele tekenopleiding bestond en ik een echte professional wilde worden. Tijdens deze 8-jarige opleiding ontstond de fascinatie voor het lijnenspel. De uitdrukking van de lijn in viltstift werd voor mij steeds boeiender. Wat als de lijn wordt weggelaten, verdubbelt, verschuift of wanneer er streepjescodes/arceringen worden gebruikt. Wat gebeurt er dan in de tekening. 

Na deze opleiding schreef ik mij in als zelfstandig kunstenaar met de discipline tekenen en niet lang daarna startte ik ook mijn eigen tekencursussen.

Cartoons en illustraties

Elke week teken ik een nieuwswaardig onderwerp. Ik kies onderwerpen die mij raken, verbazen, irriteren, etc. Wekelijks is het weer een uitdaging om uit de vele nieuwsonderwerpen een keuze te maken voor mijn serie cartoons. Vele items strijden om voorrang maar toch lukt het mij altijd weer een keuze te maken.

Mijn onderwerpen komen uit het leven van alle dag. Soms zijn het ook uitwerkingen uit mijn getekende dagboeken. Voor mijn cartoons put ik uit relevante maatschappelijke of politieke onderwerpen. Elke week op maandag (stipt om 12 uur) is de cartoon af. Soms na een lichte stress over de keuze van het onderwerp. Altijd een lijntekening in zwart-wit (soms met een enkel kleurtje) met een lichte spottende toon die nooit kwetsend is maar, naar ik hoop, een lichte glimlach laat ontstaan. Op de maandagavond beginnen dan de tekenlessen waar ik de vaardigheid tekenen doceer naast de kunst van het kijken.

Ik teken minder met viltstift en vaker digitaal maar de passie bij het ontstaan van een lijn op een wit scherm, de richting, de lengte en de dikte zijn voor mij een wezenlijk onderdeel van de uiteindelijke beeltenis naast het plezier van het tekenen. Het resultaat is een door velen gewaardeerde minimalistisch tekenvorm. De fysieke digitale tekening wordt geprint op hoogwaardig artpapier. 

Omdat mijn werk steeds meer een illustratief karakter krijgt maak ik ook illustraties in opdracht. Het spel met de opdrachtgever en het komen tot een “gezamenlijk product” boeit mij in het bijzonder. De uitdaging om er samen uit te komen. 

Tekeningen

In de lijntekening probeer ik kwetsbaarheid te vangen door veel aan de verbeelding over te laten en veel niet te tekenen. Lijnen lijken niet altijd te kloppen en lijken er soms niet toe te doen. Minder is meer. Ook de niet getekende lijn blijkt te bestaan. Zo maakte ik een reeks tekeningen waarbij meerdere tekeningen over elkaar zijn getekend waardoor een verdieping ontstaat.

 

Stuur een bericht wanneer ik je ergens kan helpen.

 

Atelier
Hof van Teijlingen 17

2631WT Nootdorp

cobidejong@kpnmail.nl
0623759047