Over mijn werk 

Ik maak als zelfstandig kunstenaar tekeningen, illustraties en cartoons. Daarnaast geef ik verschillende tekencursussen in mijn atelier in Nootdorp.
Naast tekenen met lijnen in zwart-wit, in viltstift, potlood maar ook digitaal, teken ik heel soms met toevoeging van kleur. De lijnen in mijn tekeningen, vaak zoekend en op weg, zijn altijd treffend. Uit mijn tekeningen blijkt de fascinatie voor het lijnenspel en het vlak. Het onderzoek naar de uitdrukking van de lijn en het vlak boeit mij in het bijzonder. Wat als de lijn/vlak wordt weggelaten, verschuift, verdubbelt, overlapt, etc. Wat als een vlak donkerder of lichter wordt? Wat gebeurt er dan in de tekening? Ook onderzoek ik het fenomeen ruimte in de tekening. 

Ruimte en diepte lijkt een rode draad

Na meer dan 10 jaar kunstenaarschap overdenk ik mijn werk. Wat is de overeenkomst tussen mijn tekeningen gedurende de afgelopen 10 jaar en is die er wel?
Na mijn afstuderen maakte ik een tijdlang ruimtelijke werken in viltstift waarbij een tekening bestond uit meerder lagen en weggesneden delen van het papier. In deze portret- en modeltekeningen ontstond een feitelijke diepte.

 

 

Ook werkte ik een lange periode aan lijntekeningen in viltstift. In deze werken probeerde ik met zo weinig mogelijke lijnen een maximaal effect te creëren. Hier ontstond ruimte door het weglaten van lijnen.

 

Na een uitstapje naar digitaal getekende cartoons werk ik nu met potlood. Dat begon tijdens de coronaperiode toen ik werkte aan een serie van 10 tekeningen van dezelfde tak van een Gelderse roos in mijn tuin. Zo ontstond een serie tekeningen waarbij de ruimte bestaat door de feitelijke factor tijd tussen de verschillende tekeningen.


Dit was het begin van de serie Natuur "huis en tuin" waar ik op dit moment aan werk.

 

 

 

Samen met mijn huidige serie tekeningen “Ballen” ben ik weer op zoek naar diepte en ruimte. De vraag is: “Hoe schep ik meer diepte in een tekening met dezelfde abstracte vormen?”

 

 

Wanneer ik terugkijk naar de afgelopen 10 jaar constateer ik dat mijn zoektocht naar ruimte en diepte een rode draad is in mijn werk. Met verschillende materialen en technieken onderzocht/onderzoek ik hoe ik een grote/grotere mate van ruimte en diepte kan creëren. 

Dus ruimte en diepte is al 10 jaar een consistent thema in mijn werk.

 

 

 

Atelier
Hof van Teijlingen 17

2631WT Nootdorp

cobidejong@kpnmail.nl
0623759047