• Tekentip 12 – Volume brengen in je voorstelling

    22 november 2023

    Het is in het begin vaak lastig om volume aan te brengen in je voorstelling. Je bent blij als je voorstelling gelijkend is maar dan komt de rest nog. Hoe breng je op een mooie manier volume in je object. Bestudeer daarvoor de plaatjes goed.

    Tekening 1 - De kant waar het licht op schijnt (1/4) laat je wit. Alle andere onderdelen geef je een lichte grijze toon. Deze zal niet overal even egaal zijn maar dat hindert niet. 

    Tekening 2 - Vervolgens maak je driekwart van de grijze toon iets donkerder. 

    Tekening 3 – Hier maak je de helft van je grijze toon weer donkerder.

    Tekening 4 – Als laatste maak je een kwart van de grijze tonen zwart.

    Je ziet door steeds een toon toe te voegen er een volume ontstaat.

    Probeer het eens.

    Lees meer >> | 110 keer bekeken

  • Tekentip 11 – Minder is meer in je tekening.

    13 november 2023

    Minder is meer. Wat bedoel ik hiermee?

    Als je een onderwerp wilt weergeven gaan we vaak lekker aan slag om het onderwerp zo nauwkeurig mogelijk te tekenen. Hierdoor vergeten we dat het weergeven op het platte vlak, je tekenvel, best anders kan overkomen dan die realiteit. Kijk daarom heel vaak van een afstandje naar je tekening. Dus zet je tekening even op zo’n 1,5 meter, kijk een poosje en stel jezelf de vraag of het nog wel nodig om door te tekenen. Immers, het is soms al voldoende duidelijk wat je wilt weergeven. De suggestie doet soms meer dan alles in details uitwerken. Ga hier eens mee aan de slag en teken minder dan je tevoren van plan was.

    Lees meer >> | 255 keer bekeken

  • Tekentip 10 - Tekening opbouwen uit geometrische vormen

    10 november 2023

    Hoe start jij met het opzetten van een tekening? Maak je eerst een schets of begin je meteen volle bak te tekenen?

    Ik probeer meestal eerst de voorwerpen onder te verdelen in geometrische vlakken. In het voorbeeld koos ik ervoor om de bloem op te zetten in driehoeken en rechthoeken. Hoe meer je je hierop concentreert hoe meer van deze vlakken je zult zien. Probeer wel de werkelijke afmetingen te benaderen. Zo ontstaat een schetsmatige voorstelling in de juiste verhouding.

    Ben je klaar met de geometrische vlakken dan zoek je naar de werkelijke lijnen de exacte afmetingen van de bloemen. Voor mij is deze methode zeer werkbaar en geeft snel een goed resultaat.

    Lees meer >> | 117 keer bekeken

  • Tekentip 9 – Omlijnen van de onderwerpen. Niet doen!

    3 november 2023

    Wat ik wel eens zie is dat cursisten de getekende objecten sterk omranden. Dit
    lijkt logisch want je hebt misschien erg veel moeite gedaan om de juiste vorm te vinden. Als je de voorstelling uiteindelijk goed op je papier hebt dan is het fijn om deze stevig aan te zetten. Niet doen!

    Door een object stevig de omranden met een zwart potlood lijkt het object extra plat. Dit komt omdat de donkere lijn meer aandacht vraagt. De voorstelling wordt hierdoor platter. Al het volume dat je zorgvuldig hebt opgebouwd met schaduwen wordt teniet gedaan.

    Lees meer >> | 283 keer bekeken

  • Tekentip 8 - Welk gum gebruik jij?

    26 oktober 2023

    Er wordt aan mij wel eens gevraagd welk gum de voorkeur heeft bij het tekenen in potlood. Mijn favoriete gum is het kneedgum. Belangrijk is je te realiseren dat veel soorten gum sporen achterlaten op je papier. Dus als je hebt gegumd en je tekent weer opnieuw kan het zijn dat je een tintverschil krijgt. Het is daarom van belang een gum te gebruiken dat zo weinig mogelijk schade aanbrengt aan je papier. Dit hangt natuurlijk samen met de soort papier waarop je tekent. Zacht papier zal uiteraard gevoeliger zijn voor schade dan harder papier. 

    Lees meer >> | 143 keer bekeken

  • Tekentip 7 - Gebruik jij de negatieve ruimte in je tekening?

    21 oktober 2023

    We zijn gewend om een voorstelling in z’n geheel te tekenen. Daarbij beperken we ons tot alleen het onderwerp. Maar ook de delen tussen de verschillende voorwerpen (groene delen in het voorbeeld) kan je tekenen. Als je deze delen tekent staan de contouren van je voorstelling al op papier. Bijzonder is dat je dan een extra instrument in handen hebt om te bepalen of alles klopt. Probeer het eens.

    Lees meer >> | 132 keer bekeken

  • Tekentip 6 - Wist je dat hulplijnen gebruiken altijd een goed plan is?

    14 oktober 2023

    Als je lekker geconcentreerd aan het tekenen bent hoe houd je dan overzicht over je tekening? Natuurlijk ga je goed van start en meet je alles na. Soms lijkt toch je tekening uit verhouding te raken. Een goede manier om dit te beteugelen is het gebruik van horizontale- en verticale hulplijnen. 

    Trek daarom af en toe een horizontale of een verticale hulplijn. Zo kan je zien of je werk nog de juiste verhoudingen heeft.

    Deze hulplijnen kan je ook goed gebruiken in de schetsfase als je nog zoekende bent naar waar alle onderdelen zich ten opzichte van elkaar bevinden. 

    Veel succes.

    Lees meer >> | 106 keer bekeken

  • Tekentip 5 - Hoe teken je een schuine lijn?

    9 oktober 2023

    Wanneer je naar waarheid tekent zal het soms lastig zijn om in te schatten hoe je een schuine lijn overneemt in je tekening. Gebruik hiervoor de denkbeeldige wijzers van een klok. Klinkt gek maar het werkt prima na enige oefening. Doe alsof je potlood een wijzer van een klok is en lees de tijd af. Deze tijd gebruik je voor de schuinte van je lijn in je tekening. Een lijn kan bijvoorbeeld 10 uur of half 12 zijn. De stappen hiervoor zijn als volgt:

    Lees meer >> | 115 keer bekeken

  • Tekentip 4 - Verhoudingen in je tekening

    12 juni 2019

    Meten is van essentieel belang voor de beginnende tekenaars. Tenminste als je naar waarheid wilt tekenen. Een methode is het meten met je potlood. Je stekt hiervoor je arm en meet bijvoorbeeld de breedte van een object (zie de foto hiernaast). De afstand van de potloodpunt tot je nagel geeft de breedte aan van het object. Deze breedte neem je over op je papier. Bij kleine objecten kan je ervoor kiezen om deze breedte te vermenigvuldigen met de factor 2 of meer. Meet vervolgens alle onderdelen van het object op deze manier en breng deze over op je papier. Belangrijk is om je arm altijd op dezelfde manier te strekken om meetfouten te voorkomen. Je zal zien dat je na veel oefening steeds minder hoeft te meten.  Je leert de formaten van de objecten steeds beter in te schatten.

    Lees meer >> | 1164 keer bekeken

  • Tekentip 3 - Schaduwen en diepte in je tekening

    12 juni 2019

    Door het toepassen van verschillende tonen ontstaat diepte in je tekening. Wil je hiermee aan de slag, maak dan eerst een toonladder. Gebruik om te beginnen alleen potlood 2B. Verdeel je papier in 5 vakjes en vul deze met een steeds opvolgende tint van zwart naar wit. Hoe meer druk je uitoefent op je potlood hoe zwarter de tint. Probeer de tinten vervolgens in elkaar over te laten lopen door meer of minder druk uit te oefenen op het potlood. Experimenteer ook eens met verschillende hardheden zoals B, 2B, 4B en 6B.

    Lees meer >> | 1357 keer bekeken

  • Meer blogs >>