• Tekenlessen in mijn atelier in Nootdorp

  12 juni 2019

  Na de zomerstop van 2019 starten de tekenlessen weer op de maandagavond, de dinsdagavond en op de donderdagavond (20:00 – 22:00 uur). Mocht je interesse hebben kijk dan voor meer informatie op deze website bij Tekencursus Nootdorp. De lessen starten op 23/24/25 sept. 2019 en lopen tot 2/3/4 dec. 2019. Tijdens de herfstvakantie, 21/22/23 okt., is er geen les. 

  Atelier Cobi de Jong
  Hof van Teijlingen 17
  2631 WT Nootdorp

  Lees meer >> | 505 keer bekeken

 • Verhoudingen in je tekening

  12 juni 2019

  Meten is van essentieel belang voor de beginnende tekenaars. Tenminste als je naar waarheid wilt tekenen. Een methode is het meten met je potlood. Je stekt hiervoor je arm en meet bijvoorbeeld de breedte van een object (zie de foto hiernaast). De afstand van de potloodpunt tot je nagel geeft de breedte aan van het object. Deze breedte neem je over op je papier. Bij kleine objecten kan je ervoor kiezen om deze breedte te vermenigvuldigen met de factor 2 of meer. Meet vervolgens alle onderdelen van het object op deze manier en breng deze over op je papier. Belangrijk is om je arm altijd op dezelfde manier te strekken om meetfouten te voorkomen. Je zal zien dat je na veel oefening steeds minder hoeft te meten.  Je leert de formaten van de objecten steeds beter in te schatten.

  Lees meer >> | 627 keer bekeken

 • Schaduwen en diepte in je tekening

  12 juni 2019

  Door het toepassen van verschillende tonen ontstaat diepte in je tekening. Wil je hiermee aan de slag, maak dan eerst een toonladder. Gebruik om te beginnen alleen potlood 2B. Verdeel je papier in 5 vakjes en vul deze met een steeds opvolgende tint van zwart naar wit. Hoe meer druk je uitoefent op je potlood hoe zwarter de tint. Probeer de tinten vervolgens in elkaar over te laten lopen door meer of minder druk uit te oefenen op het potlood. Experimenteer ook eens met verschillende hardheden zoals B, 2B, 4B en 6B.

  Lees meer >> | 1082 keer bekeken

 • De potloodpunt

  11 januari 2019

  Een scherpte punt geeft een dunne lijn, een afgesleten punt geeft een dikkere lijn en bij een "gesneden punt” krijgt de lijn meer karakter en is hierdoor minder voorspelbaar.

  De lijn
  Meestal slijpen we het potlood tot een scherpe punt. Hoe scherper de potloodpunt is, hoe dunner de lijn. De soort lijn geeft mede karakter aan je tekening dus pak niet te snel de puntenslijper maar bedenk wat je wilt uitbeelden en denk aan de sfeer.

  Sommige tekenaars gebruiken geen puntenslijper maar “slijpen” het potlood met een mesje. Met een hobbymesje snijd je voldoende hout van van potlood weg zodat de punt vrijkomt. De grafietstift snijd je niet. Deze kan snel afbreken. Het voordeel van een gesneden punt is dat de lijn niet overal even dik toont en hierdoor een lossere stijl laat zien. Een ander voordeel is dat je minder vaak je potlood hoeft te “slijpen”.

  Teken met de zijkant
  Gewoonlijk teken je met de punt. Een ander manier om het potlood te gebruiken is op de zijkant. Hierdoor teken je meer in vlakken of in hele brede lijnen. Deze techniek is zeer doeltreffend voor het aanbrengen van verschillende tonen maar ook een op een lossere manier te schetsen en tekenen.

  Grafietstift
  Naast het grafietpotlood kennen we ook de grafietstift. Dit is een dik potlood zonder het houten omhulsel. Deze stift kan hetzelfde geslepen/gesneden worden als het grafietpotlood. Deze stiften zijn erg handig om grotere vlakken van een toon te voorzien.

  Cobi de Jong
  www.cobidejong.nl

  Lees meer >> | 1101 keer bekeken

 • Welke potloden heb ik nodig?

  3 januari 2019

  “Welke potloden heb ik nodig?” Dat is een vraag die veel beginnende cursisten aan mij stellen. Mijn antwoord is dan meestal dat alles goed is, als het maar een B-potlood is. Maar waar staat die B eigenlijk voor?

  Potloden kennen we in verschillende hardheden van H (Hard), F (Fein) en B (zacht) De B staat hier voor Blei wat lood betekent. Voor de tekenlessen gebruiken we meestal zachte potloden dus B.
  B-potloden zijn er in een oplopende reeks van B tot 9B waarbij B het hardst is en 9B het zachts. Zachtere potloden geven meer grafiet af en zijn daardoor zwarter. 
  Mijn ervaring is dat de hardheden per merk iets kunnen verschillen. Dus wanneer je ook andere hardheden wilt aanschaffen, koop deze dan van hetzelfde merk. Bekende merken zijn o.a. Bruynzeel, Cretacolor, Derwent en Faber castell.

  Je kan, als beginnende tekenaar, prima starten met een B of een 2B potlood. 

   

  Cobi de Jong
  www.cobidejong.nl

  Lees meer >> | 1685 keer bekeken