Een scherpte punt geeft een dunne lijn, een afgesleten punt geeft een dikkere lijn en bij een "gesneden punt” krijgt de lijn meer karakter en is hierdoor minder voorspelbaar.

De lijn
Meestal slijpen we het potlood tot een scherpe punt. Hoe scherper de potloodpunt is, hoe dunner de lijn. De soort lijn geeft mede karakter aan je tekening dus pak niet te snel de puntenslijper maar bedenk wat je wilt uitbeelden en denk aan de sfeer.

Sommige tekenaars gebruiken geen puntenslijper maar “slijpen” het potlood met een mesje. Met een hobbymesje snijd je voldoende hout van van potlood weg zodat de punt vrijkomt. De grafietstift snijd je niet. Deze kan snel afbreken. Het voordeel van een gesneden punt is dat de lijn niet overal even dik toont en hierdoor een lossere stijl laat zien. Een ander voordeel is dat je minder vaak je potlood hoeft te “slijpen”.

Teken met de zijkant
Gewoonlijk teken je met de punt. Een ander manier om het potlood te gebruiken is op de zijkant. Hierdoor teken je meer in vlakken of in hele brede lijnen. Deze techniek is zeer doeltreffend voor het aanbrengen van verschillende tonen maar ook een op een lossere manier te schetsen en tekenen.

Grafietstift
Naast het grafietpotlood kennen we ook de grafietstift. Dit is een dik potlood zonder het houten omhulsel. Deze stift kan hetzelfde geslepen/gesneden worden als het grafietpotlood. Deze stiften zijn erg handig om grotere vlakken van een toon te voorzien.

Cobi de Jong
www.cobidejong.nl

Reageer op dit bericht